Skip to main content

Hoesten: wat is het en hoe kom je er vanaf?

Hoesten: wat is het en hoe kom je er vanaf?

Iedereen heeft er wel eens last van: een vastzittende hoest. Het kan lang aanhouden en kan erg vervelend zijn. Maar wat is hoesten nu precies? Wat zijn de oorzaken en hoe kom je er het snelst van af? Lees het in onze blog.

Wat is hoesten?

Hoesten ontstaat doordat je keel geïrriteerd raakt. Door te hoesten met slijm probeert je lichaam de luchtwegen en longen schoon te maken op een natuurlijke manier. Als je hoest zonder dat er slijm vrijkomt, spreken we van een kriebelhoest of droge hoest.

Waardoor komt het hoesten?

Hoesten heeft meerdere oorzaken. Een van de meest voor de hand liggende oorzaken is roken. Roken zorgt er namelijk voor dat de trilhaartjes in de luchtwegen verdwijnen. Slijm wordt dan minder effectief naar buiten gewerkt waardoor de slijmvliezen geïrriteerd raken. Ook kun je gaan hoesten vanwege een ontsteking van de luchtwegen, zoals bijvoorbeeld bij een verkoudheid. Een laatste veelvoorkomende hoest wordt veroorzaakt door een allergische reactie, zoals bij astma.

Hoe kom je er vanaf?

Meestal gaat hoesten vanzelf weer over, maar dat kan wel twee tot drie weken duren. Het is aangetoond dat honing het hoesten kan verlichten. Gebruik een beetje hiervan door je thee om je keel te verzachten. Überhaupt is het drinken van veel thee en water aan te raden, omdat dit de luchtwegen vochtiger maakt en hierdoor het slijm los komt. Als je last hebt van een droge hoest, is het aan te raden om stoffige of droge ruimtes met bijvoorbeeld airconditioning te vermijden. Ook kunnen je luchtwegen irriteren door meeroken, dus probeer ook hiervan uit de buurt te blijven.

Mochten bovenstaande tips niet voldoen, neem dan eens een kijkje tussen onderstaande producten. Deze producten zijn speciaal voor jou door Holland Drogist geselecteerd om jouw hoest te laten verminderen.

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Winkelmand
Totaal: 0.00  (0 items)
Winkelmand is leeg
Winkelen maar!