Skip to main content

Acne behandelen: zo doe je dat!

Acne behandelen: zo doe je dat!

Het is misschien wel de bekendste en ook de meest voorkomende huidaandoening: acne. Veel pubers hebben er last van, maar ook bij volwassenen kan het voorkomen. Behoorlijk vervelend! Bijna iedereen krijgt in de puberteit acne. Bij de één zijn het slechts een enkele puistjes, bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening die zelfs kan leiden tot psychische problemen.

Wat is acne?

Onze huid bevat kliertjes die talg aanmaken, een vettige beschermende stof. Wanneer er sprake is van een ontsteking of een ontstopping van deze talgkliertjes heb je last van acne. Er ontstaan mee-eters, puistjes en pukkels. Vooral op de plekken waar veel talgklieren zitten, zoals je rug en je gezicht, met name je voorhoofd en kin.

Wat is de oorzaak?

In de puberteit krijgt dus bijna iedereen puistjes. De een heeft er meer of langer last van dan de ander. Hormonale veranderingen zijn verantwoordelijk voor deze puistjes. Doordat de talgkliertjes in je huid meer talg gaan aanmaken wordt de opperlaag van je huid dikker. In combinatie met dode huidcellen kan deze overmatige talgproductie verstopte kliertjes veroorzaken: een mee-eter. Als een mee-eter gaat ontsteken, noem je dat een puistje.

Wat kun je er aan doen?

Hoewel het hoogstwaarschijnlijk heel verleidelijk is, kun je je puistjes beter niet uitknijpen! Probeer je huid zoveel mogelijk met rust te laten. Was je huid met een milde reiniger en lauwwarm water en dep deze daarna droog. Overmatig wassen, wrijven en masseren is onverstandig. En met uitknijpen of -drukken en krabben kunnen nieuwe puistjes en littekentjes ontstaan. Heb je veel last van puistjes? Gebruik dan een neutrale douchegel met salicylzuur, om de huid minder te irriteren.

Ook kun je dode huidcellen verwijderen met een speciale scrub voor het lichaam. Maar gebruik geen te agressieve scrubs! Deze kunnen het probleem alleen maar erger maken. Zeker voor de gevoelige huid op de borst is een milde scrub aangeraden. Gebruik hiervoor een milde scrub voor het gezicht. Daarnaast is een goede hygiëne belangrijk. Gebruik voldoende schone handdoeken en draag schone kleding. En ook al wil je de puistjes het liefst verstoppen, hoe meer je ze laat ‘luchten’, des te sneller je ervan verlost zult zijn!

Wordt het probleem echt niet beter, dan raden we je aan om je arts of een dermatoloog te raadplegen. Voor hardnekkige acne bestaan speciale crèmes en medicijnen om je van het probleem te kunnen helpen.

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Winkelmand
Totaal: 0.00  (0 items)
Winkelmand is leeg
Winkelen maar!